Historie

Allen Weerbaar

Allen Weerbaar is een van de oudste voetbalclubs van Bussum, en ook een van de oudste verenigingen van Nederland. AW is ontstaan uit een onder afdeling van de Volksweerbaarheid. waar van de secretaris de heer LFM Bensdorp was, bekent van de cacao en chocolade fabriek uit Bussum.

Over de oprichting van Allen Weerbaar de volgende details van 2 oud leden Liekeles Oebeles en Hooybergh: In het begin van 1903 bestond er in Busssum maar een voetbalclub de BFC. Er werden bij die club een viertal nieuwe leden voorgedragen maar er werd slechts een lid aangenomen. De heer Liekeles was toen reeds lid van Volksweerbaarheid, hij sprak met de heer Bensdorp over deze  weigering en vervolgens besloten zij een voetbalclub op te richten als onderafdeling van Volksweerbaarheid. In de loods bij het zgn Werk 4 werd een eerste bijeenkomst gehouden en op 17 juli 1903 een voorlopig bestuur gekozen. De contributie bedroeg 0.05 ct. Per week.

Iedere avond, ’s zaterdagmiddags en zondag werd er geoefend en er kwamen steeds meer leden, zo veel dat in de volgende winter 1904/1905 in de 3e klasse van de NVB gespeeld kon worden. In 1905/06 werd het kampioenschap in de 3e klasse behaald en promoveerde AW met een 2e plaats in de kampioenscompetitie (na Hercules II) naar de 2e klasse.
Voordat A.W. hun eigen clubhuis op de Zanderijweg betrok, die geheel door eigen leden gebouwd is, heeft A.W. heel wat omzwervingen gehad. In 1903 starten A.W. op fort Werk IV, daarna is er nog gespeeld op het terrein naast het oude kerkhof, Bilderdijk park en de Meerweg. Na een brand in 1972 werd het hele clubhuis en historie verwoest.